Bruksizm Tanı ve Tedavisi
Bruksizm Nedir?
Tıbbi olarak ”bruksizm” denilen ”bilinçsiz diş sıkma” genellikle diş aşınmalarına neden olmaktadır. Özellikle son zamanlarda zor geçen pandemi döneminde anksiyete ve depresyon artışıyla birlikte bruksizime bağlı diş ve çene eklem şikayetleri artmış ve yaygınlaşmıştır.
Bruksizim tedavisinden diş hekiminin doğru soruları sorarak teşhisi koyabilmesi tedavisi için oldukça önemlidir. Yalnızca dişleri tedavi etmek ve oluşan hassasiyetleri gidermek tek başına yeterli değildir. Günümüzde güncel tedavi yaklaşımlarıyla aşırı diş temasını önleyecek ve massater kas kasılmalarını azaltacak; gece plağı, mekanoterapi ve botox uygulamarıyla tedavi edilmekte ve hasta konforu oldukça arttırılmaktır.
Nasıl Uygulanır?
Bruksizm’in Sebep Olduğu Olumsuzluklar…
Diş sıkma alışkanlığının iki ana nedeni bulunmaktadır. Bunlardan ilki stres, ikincisi ise kapanış bozukluğudur. Diş sıkma alışkanlığının sonucu olarak; dişlerde aşınma ve sızlama oluşur. Bunun dışında, dişlerde çatlak, kırık ve yer değiştirme görülebilir. Yanağın iç yüzünde beyaz çizgiler oluşur ve dilin etrafında dişlerin izleri görünür. Baş boyun ve yüz kaslarında ağrı oluşur. Alt yüz yüksekliği düşer, çene ucu ve burun ucu birbirine yaklaşır ve daha yaşlı bir görünüm oluşur. Alt çene zamanla öne doğru yer değiştirir ve konkav (iç bükey) profil görüntüsü oluşur. Yüz köşeli ve kare şeklinde görünür.
Bruksizm Tedavisinde Kullanılan 10 Yöntem
1) Gece plağı
2) Hatalı yapılmış olan diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi
3) Botoks tedavisi
4) Diş gıcırdatması için bitkisel tedavi yöntemi
5) Stres terapisi
6) Cerrahi operasyon
7) Kas gevşetici ilaç uygulaması
8) Elektroşok tedavi yöntemi
9) Eksik olan dişlerin, tekrar yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları
10) Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler
Diş gıcırdatması(Bruksizm Tedavisi) için bitkisel tedavi yöntemi
Diş gıcırdatma problemi ile alakalı bitkisel araştırmalar yapılarak, bitkisel çözümler geliştirildi. Diş gıcırdatma problemi ile pek çok insan başa çıkmaya çalışmaktadır. Daha çok yorucu veya gergin bir günün ardından, gece uyku esnasında, diş gıcırdatma olayı ile karşılaşılabilir. Kısacası diş gıcırdatma sorununun temelinde, stres yatmaktadır.