Diş Beyazlatma
Günümüzde güzellik algısının öne çıkması ile birlikte en çok kullanılan estetik işlemlerden biri, diş beyazlatma işlemidir. Doka Klinik Uzman Diş hekimlerimiz tarafından uygulanan diş beyazlatma işlemi, Bleaching olarak da bilinmektedir. Diş beyazlatma, sararan dişlere Hidrojen Peroksit veya benzer maddeler kullanılarak yapılan bir renk açma işlemidir. Dişlere uygulanan maddeler oksijen açığa çıkar ve oksijenin ayrılması ile dişin rengi de açılmış olur. Diş beyazlatma (teeth whitening) işlemleri, çoğunlukla kahverengi, gri ve sarı renkli dişlere sahip kişilerin dişlerinin daha beyaz görünmesi için uygulanmaktadır.
Diş Beyazlatma İşlemi Hazırlık Aşamaları
Beyazlatma işlemi için ilk olarak alanında uzman ve tecrübeli bir hekim araştırılması yapılmalıdır. Doka Klinik Ağız ve Diş Polikliniğimizde bulunan uzman doktorlarımızdan Bursa, Nilüfer ve ilçeleri başta olmak üzere randevu alarak diş beyazlatma işlemine hazırlık aşamalarından başlayabilirsiniz. Diş beyazlatma işlemine başlamadan önce ilk olarak diş çürüklerinin tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun sebebi ise beyazlatıcı malzemenin çürük alanları geçerek iç kısımlara ulaşabilmesidir. Çürüklerin tedavi edilmeden beyazlatma işleminin yapıldığı durumda ise, dişlerde hassasiyet ve sızlamalar oluşabilir. Bir başka hazırlık işlemi ise, dişlerin mine tabakasının tedavi edilmesidir. Bunun nedeni, mine tabakası olmayan dişlerin, dişetinin ortaya çıkmasıdır.
Diş Beyazlatma Tedavileri
Diş yapısına, hastanın isteklerine göre değişen diş beyazlatma tedavileri, beş farklı şekilde uygulanmaktadır. Bu tedaviler;
- Ev Tipi Diş Beyazlatma
- Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Klinikte beyazlatma)
- Tek Diş Beyazlatma (Kanal tedavisi görmüş dişleri içten beyazlatma)
- Kombine Diş Beyazlatma (Ev ve ofis tipi beyazlatma)
- Zoom Beyazlatma (Klinikte beyazlatma)
Yukarıda verilen tedavilerin arasında en çok kullanılan tedavi çeşidi; ev tipi beyazlatma ve ofis tipi beyazlatmadır.
Ofis Tipi Beyazlatma: Bu tedavi çeşidi beyazlatma uygulamaları içerisinde en etkili yöntemdir. Ofis tipi beyazlatma tedavisi sırasında uygulama da kullanılan beyazlatıcıların, peroksit miktarları daha yüksek olduğu için beyazlatma daha hızlı ve daha kalıcı olur. Daha etkili bir beyazlatma için, diş beyazlatma işlemine başlamadan önce hastaya mutlaka diş taşı temizliği yapılmalıdır. Ofis tipi beyazlatma işlemi çoğunlukla 2 veya 3 seanstan oluşmaktadır. Fakat bu seans sayıları dişin renklenmesine göre değişecektir. İşlemden önce dişetlerinin zarar görememesi için koruyucu jel ile kapatılır ve beyazlatma için kullanılacak jel dişlere sürülür. Ortalama 15 dakikalık aralıklarla 2 veya 3 kere dişlere tekrar beyazlatma jeli uygulanır. Ofis tipi beyazlatma tedavisi süresi içerisinde çay, kahve, alkol ve sigara gibi ürünlerden uzak durulması gerekmektedir.
Ev Tipi Beyazlatma: Ev tipi beyazlatma uygulamasında, diğer uygulama da olduğu gibi diş rengi belirlenerek alınan ölçü doğrultusunda hastanın diş yapısına uygun şeffaf plak üretilir. Bu tedavi sürecinde daha az Karbamid Peroksit içeren beyazlatma ajanı kullanılır. Tedavi öncesinde hazırlanan şeffaf plak ve beyazlatıcı malzeme bir tüp içerisine konarak hastaya verilir ve nasıl kullanılması gerektiği uzman hekim tarafından hastaya açıklanır. Hasta, hazırlanan ilacı 2 defa, 2 hafta veya sadece gece yatmadan önce uygulanarak, 1 veya 2 hafta kullanılır.
Diş Beyazlatma Tedavisi Aşamaları
Diş beyazlatma tedavisi birtakım aşamalar üzerinden ilerler. Sırasıyla bütün aşamalar dikkatli şekilde uygulandığında sağlıklı ve beyaz dişlere kavuşmak oldukça kolay hale gelecektir. Diş beyazlatma tedavisi aşamaları;
1) Diş Temizliği: Beyazlatma işleminden önce diş temizliği ile dişte bulunan tartar, diş taşı ve lekeler temizlenir.
2) Renk Tespiti ve Fotoğraflama: Temizlenen dişlerin bir skala ile rengi ölçülür ve fotoğrafı çekilir. Bunun nedeni ise, beyazlatma işleminden sonra ortaya çıkan farkın ne kadar fazla olduğunu görmektir.
3) Koruyucu Önlemlerin Alınması: Beyazlatma işlemini yapan doktor, hastanın ağzına bir retraktör yerleştirir. Yerleştirilen bu parça sayesinde, yanaklar ve dudakların dişler ile temas etmesi engellenir.
Dişeti Bariyeri: Uygulama esnasında dişetine yapıştırılır ve beyazlatıcı jelin dişetlerine zarar vermesini engeller.
4) Beyazlatma Jelinin Kullanımı: Diş beyazlatma jeli, bütün dişlerin görünen her yüzeyine, boşluk kalmayacak şekilde uygulanır. Uygulama yapılırken jelin, çok kalın veya çok ince olmamasına dikkat edilmelidir.
5) Beyazlatma Süreci: Diş beyazlatma işlemi, uygun görülen tedavi ile uygulanmaya başlanır.
Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürer
Diş beyazlatma işleminin süresi kişiden kişiye ve dişlerin rengine göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak dişlerin beyazlama süresi 2 veya 3 hafta arasındadır. Antibiyotik kullanımı sonucunda oluşan grileşmelerin tedavisi, sarı renge göre daha zordur ve beyazlaşma süresi daha uzundur. Doka Klinik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde uzman hekimlerimiz kaç haftalık tedavi planı uygulayacağına karar verdikten sonra, beyazlatma işlemi seanslar halinde uygulanır. Bu seanslar yaklaşık 30-60 dakika arasında değişmektedir.
Diş Beyazlatma İşlemi Kimlere Uygulanmaz
Diş beyazlatma işlemi zararsız bir işlem olduğu gibi bazı hastalara uygulanması bazı sorunlar yaratmaktadır. Diş beyazlatma işlemi kimlere uygulanmaz;
- 16 yaşından küçük hastalara
- Hamile kadınlara
- Çok hassas dişlere sahip hastalara
- Dişeti rahatsızlığı olan hastalara
- Beyazlatıcı maddelere alerjisi olan hastalara
Beyazlatma İşleminden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uygulanacak tedavi için uzman hekim tarafından dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Ağartma işlemi diye de bilenen diş beyazlatma işleminden önce dikkat edilmesi gerekenler şöyledir;
- Uygulamayı yapacak hekim tarafından, diş yapısı ve diş minesinin sağlıklı olup olmadığı gözlemlenmelidir.
- Diş üzerinde kaplama, dolgu veya kanal tedavisi gibi başka tedavilerin olup olmadığı hastaya sorulmalıdır.
- Dişlerde hassasiyet ya da dişlerin boyun bölgelerinde kök açıklıkları var mı diye incelenmelidir.
- Hastanın günlük hayattaki sigara, alkol ve kahve tüketimi alışkanlıkları öğrenilmelidir
Diş Beyazlatma İşleminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Beyazlatma işlemi sonrasında beyazlığın daha uzun sürmesi için dikkat edilmesi gereken bazı ürünler vardır. İşlemden sonra hasta, birkaç gün aşırı soğuk ve aşırı sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıdır. İçerisinde renk verici madde bulunan ürünler tüketilmemelidir. İşlemden sonraki ilk 3 gün çok önemlidir ve bu sürede dişler çok hassastır. Beyazlatma işleminden sonra 1 hafta veya 10 gün tüketilen gıdalara dikkat edilmelidir.
Diş beyazlatma işleminden sonra dikkat edilmesi gerekenler;
- Çay
- Kahve
- Şarap
- Meyve Suyu
- Salça
- Koyu Renkli İçecekler
- Kırmızı Et
- Soya Sosu
- Çikolata
- Koyu Renkli Gıdalar
- Renkli Diş Macunları
- Leke Bırakan Rujlar
Beyazlatılan Dişler Ne Kadar Süre Beyaz Kalır
Diş beyazlatma işleminden sonra kişilere göre beyazlık süresi değişmektedir. Uygulamadan sonra verilen diyet listesine uyan ve dişlerini yasaklı gıdalardan koruyan kişilerde beyazlık 3-4 yıl devam ederken, dikkat etmeyen kişilerde ise en az 3 ay beyazlık devam etmektedir. Çay, şarap, kahve ve sigara kullanımı fazla olan kişilerde beyazlık ömrü çok daha kısa olmaktadır. Dişlerin beyazlığını koruması için tekrar eski rengine dönmeden, 6 aylık aralıklarla diş kontrolleri yapılmalıdır. Eğer gerekli görülürse 6 ayda veya 1 yılda bir kere işlemin tekrarlanması beyazlığın ömrünü çok daha fazla uzatacaktır.
Diş Beyazlatma İşleminde Kullanılan Beyazlatıcı Jel ve Bantlar
Beyazlatıcı jeller, ev ortamında hasta tarafından dişlerin yüzeyine sürülen peroksit içerikli şeffaf jellerdir. Çoğunlukla günde 2 kere ve 14 gün süreyle uygulanırlar. Beyazlatıcı bantlar ise hastanın dişlerinin üzerine yapıştırarak kullandığı, peroksit içerikli jelle kaplanmış şeffaf bantlardır. Her iki beyazlatma yönteminde de ilk birkaç gün içerisinde gözle görülür bir fark oluşurken ortalama 4 ayın sonunda kesin sonuç ortaya çıkmaktadır. Ancak diş beyazlatma işleminde kullanılan beyazlatıcı jel ve bantlar, mutlaka uzman bir hekim kontrolünde kullanılmalıdır.
Daha fazla bilgi için hemen Bursa Doka Klinik Ağız ve Diş Polikliniğimizi arayın ve tüm sorularınızı yanıtlayalım.