Diş ve Ağız Problemlerinin Belirtileri
Diş hekiminizi ziyaret etmek için diş ve ağız semptomlarınız (belirti) olana kadar beklememelisiniz. Yılda iki kez diş hekimine gitmek, genellikle siz herhangi bir belirti fark etmeden önce olası sorunu tespit etmelerine yardımcı olacaktır.
Diş sağlığı sorunlarına ilişkin aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizi görmek için randevu almalısınız:
- Ağızda bir veya iki hafta içinde iyileşmeyen ülserler, yaralar veya hassas alanlar
- Fırçalama veya diş ipi kullandıktan sonra kanama veya şişmiş diş etleri
- Kronik ağız kokusu
- Sıcak ve soğuk içeceklere ani hassasiyet
- Diş ağrısı
- Gevşemiş dişler
- Diş eti bozulması
- Çiğneme veya ısırma esnasında ağrı
- Yüz ve yanağın şişmesi
- Çenenin tıklanması (ses gelmesi)
- Çatlak veya kırık dişler
- Sık ağız kuruluğu
Bu semptomlardan herhangi birine yüksek ateş ve yüzde veya boyunda şişme eşlik ederse, acil tıbbi yardım almalısınız. Bursa Nilüfer ve çevre ilçelerde bulunan hastalarımız kliniğimizi ziyaret ederek Ağız sağlığı ve diş bakımı hakkında daha fazla bilgi edinebilirler.
Diş ve Ağız Hastalıklarının Nedenleri
Ağız boşluğunuz her türlü bakteri, virüs ve mantarı toplayabilir. Bazıları oraya aittir ve ağzınızın normal florasını oluşturur. Küçük miktarlarda genellikle zararsızdırlar. Ancak şeker oranı yüksek yiyecekler asit üreten bakterilerin gelişebileceği koşullar yaratır. Bu asit diş minesini çözer ve diş çürüklerine neden olur.
Dişetindeki bakteriler, plak adı verilen yapışkan bir matriste gelişir. Diş fırçalama ve diş ipi ile düzenli olarak çıkarılmazsa plak birikir, sertleşir ve dişinizin uzunluğu boyunca aşağı doğru hareket eder. Bu, diş etlerinizde diş eti iltihabı olarak bilinen duruma neden olabilir.
Artan iltihap, diş etlerinizin dişlerinizden çekilmeye başlamasına neden olur. Bu süreç, sonunda ciddi sorunlar yaratır. Diş eti hastalığının bu daha ileri evresine periodontitis denir.
Aşağıdakiler dahil diş eti iltihabına ve periodontite neden olan birçok faktör vardır:
- Sigara içmek
- Zayıf fırçalama alışkanlıkları
- Şekerli yiyecek ve içeceklerde sık sık atıştırma
- Şeker hastalığı
- Ağızdaki tükürük miktarını azaltan ilaçların kullanımı
- Aileden geçiş veya genetik
- Kadınlarda hormonal değişiklikler
- Asit reflü veya mide ekşimesi
- Asit nedeniyle sık sık kusma
Ağız ve Diş Hastalıklarının Teşhisi
Ağız ve dişle ilgili sorunların çoğu diş muayenesi sırasında teşhis edilebilir. Bir muayene sırasında diş hekiminiz aşağıdakileri yakından inceleyecektir:
- Diş
- Ağız
- Boğaz
- Dil
- Yanaklar
- Çene
- Boyun
Diş hekiminiz, teşhise yardımcı olmak için çeşitli tıbbi aletlerle dişlerinize hafifçe vurabilir. Diş hekiminin muayenehanesindeki bir teknisyen, dişlerinizin her birinin görüntüsünü almak için ağzınızın diş röntgenini çekecektir. Hamileyseniz diş hekiminize bu durumu söylemelisiniz. Hamile olan kadınların röntgen çektirmemesi gerekir.
Dişlerinizi ölçmek için prob adı verilen bir alet kullanılabilir. Bu küçük cetvel, diş hekiminize diş eti hastalığınız veya diş eti çekilmeniz olup olmadığını anlamaya yardımcı olur. Sağlıklı bir ağızda dişler arasındaki ceplerin derinliği genellikle 1 ile 3 milimetre (mm) arasındadır . Bundan daha yüksek herhangi bir ölçüm dişeti hastalığınız olduğu anlamına gelebilir.
Diş hekiminiz ağzınızda herhangi bir anormal durumlarla karşılaşırsa, diş eti biyopsisi yapabilir. Biyopsi sırasında küçük bir doku parçası alınır. Alınan örnek daha sonra kanserli hücreleri kontrol etmek için mikroskop altında incelenmek üzere bir laboratuvara gönderilir.
Eğer ağız kanseri şüphesi varsa, diş hekiminiz ayrıca şu görüntüleme testlerini görmek isteyebilir:
- Röntgen
- MRI taraması
- CT tarama
- Endoskopi
Dişlerinizi beyazlatma hizmeti detaylarını öğrenmek için Diş Beyazlatma hakkında ilgili makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.